Home » Andet » Hvad er en eventyrhave egentligt for noget?

Hvad er en eventyrhave egentligt for noget?

For de af os, der har en almindelig ’menneske-have’, synes begrebet eventyrhave at være noget nyt, og mange vil sikkert også se det som noget opstyltet eller overpyntet helt ude af trit med danske havetraditioner. Men det behøver det slet ikke at være, det afhænger helt og holdent af, hvordan man arrangerer sin eventyrhave? Det er et nyt fænomen, der har bredt sig fra USA til resten af verden under navnet ’fairy garden’, hvis du vil google på fænomenet. Og det er i øvrigt omdiskuteret, om det egentligt er så nyt.Nogle hævder, at det hele blot havefigurer2er ’gammel vin hældt på nye flasker’. Faktisk har denne trend været kendt siden Victoriatidens England. Og for nu at sige det på fransk, hvor konceptet også kendes fra før den franske revolution og højadlens slotte og herregårde, er eventyrhaver grundlæggende set egentligt ikke andet end havebrug ’en miniature’. Prøv at forestille dig, at du skulle opbygge en miniaturehave som en fe, en nisse eller trold skulle tage sin bolig i. Klart nok er den slags noget dine børn ville elske at lave sammen med dig, fordi de på en gang lærer noget om naturens planter på samme tid med, at de får lov til at være med der, hvor fantasien slippes løs. Men det er selvfølgeligt ikke alle, der gør det for at skabe en fantasiverden ’a la’ Alice i Eventyrland. Haveelskere med meget lidt plads og meget små muligheder for at bevæge sig, kan også være med på de små ’frimærker af jord’ foran rækkehusene, indendørs eller på altanen – og i selve haven ligger der muligheder gemt i afgrænsede områder, der alene er bygget op omkring det eventyrlige.

Miniature haver er oftest rekreationer af eksisterende havelandskaber i en reduceret størrelse med dekorative håndlavede objekter. Eventyrhaver er små verdener skabt ved hjælp af for det meste naturlige materialer, men også små huse, bænke, andre møbler, og selvfølgelig, trolde til haven, nisser og feer. Det vigtigste med hensyn til dette håndværk er, at der åbnes en mulighed for at også folk, der ikke tidligere har arbejdet med haver, kan være med.

Et sådant projekt kan starte relativt simpelt med noget der afgrænser – det kan være en balje, en kurv, en skuffe, en bradepande, en gammel ’madam blå’ – ja selv urtepoter der er gået i stykker. Man skal sikre den tilstrækkelige dræning (husk sort plast inden døre), og vælge en god pottemuld. Man kan former landskaber, bakker og dale, og man kan plante miniatureplanter ud såsom dværgnåletræer, et mini-bunddække som timian eller små sukkulenter til landskaber med en strandbred. Ude i skoven kan man indsamle små sten til veje og stier. Man kan indsamle skarntydekogler, mos og i øvrigt drivtømmer og skaller på stranden. Det hele kan kombineres med stenskulpturer, små fontæner og små trolde til haven eller andre figurer. Kun din fantasi sætter grænsen for hvordan det skal være. Vi har hos Kingbo opbygget et sortiment af små charmerende troldefigurer som kan indgå i din eventyrhave

Runo Kingbo driver en postordreforretning indenfor Hus og Have fra sin adresse I Odder