Home » E-cigaretter » E-cigaretter eller cigaretter?

E-cigaretter eller cigaretter?

Der er nok ikke mange der i dag ikke har stiftet bekendtskab med de smarte E-cigaretter på en eller anden måde: Hvad enten det drejer sig om en kort pause på arbejdspladsen eller en hurtig “smøg” sammen med andre rygere til fest, er E-cigaretter de seneste år blevet en del af hverdagen for mange danskere.

Denne lille opfindelse til rygere har været med til at revolutionerer ryge-stop/ryge nedtrapning, ved at tilbyde afhængige sjæle et alternativ til smøgerne, der gør det muligt at nyde hyggen ved at sidde og få en cigaret med vennerne, samt et alternativ der er sundere end rygning som opfylder det daglige nikotin behov. I visse tilfælde kan E-cigaretter lede til et sundere og bedre liv.
E-cigaretten er en lille håndholdt elektroniske cigaret, der simulerer de aspekter ved almindelige cigaretter som mange rygere kræver – fælles for dem alle er dog at der gennem opvarmning af en lille væskeampul i cigarettens indre, skabes en mild damp som rygeren inhalerer, på samme måde som tobaksrøg indåndes fra en almindelig cigaret.
Disse ampuller indeholder “E-væske” og fås i utallige versioner, med eller uden nikotin og forskellige smagsvarianter, som kan bestilles på specialiserer E-cigaret sider, såsom eclshop.

Til de gammeldags vanemennesker kan der anskaffes e-væsker med smag af tobak, men smag-spektret for e-væsker strækker sig hele vejen fra den almene cigaret smag til mint, kaffe og candyfloss.

Fordelene ved en E-cigaret

 

Der har de seneste år været en del debat iblandt forskere og læger omkring E-cigaretterne: Den største frygt var at denne smarte lille opfindelse, kunne hindre et totalt rygestop hos rygere.
Hvad alle dog lader til at kunne blive enige om er at E-cigaretter er et sundere alternativ til rygning.

Fordelen ved en E-cigaret, sammenlignet med almen rygning og “rygestop midler” såsom nikotin plastre og tyggegummi er ganske simple – en E-cigaret efterligner den almene cigarets brug og derfor vil en mindskning af nikotin i E-væsken over længere tid ikke føles lige så brat, som et skift fra cigaret til plastre eller komplet rygestop. Selvom nikotin stadig føres ind i kroppen, mangler mange rygere ikke blot nikotinen når de forsøger at mindske deres rygebehov, men også følelsen af at holde en cigaret i hånden, og vanens magt spiller ofte en stor rolle indenfor rygning.
Selvom E-cigaretter muligvis ikke leder til komplet rygestop, er de et sundere alternativ til tobak, der ikke er nær lige så skadelige for brugeren selv, og vedkommendes omgivelser.

Er E-cigaretter sikre?

 

I almindelige cigaretter findes der store mængder af giftige materiale, der ikke er tilstede i E-cigaretter, og de der er til stede i e-væsken befinder sig på et stadie der er omtrent 1% af de tilsvarende mængder i almen tobak.
De er ikke fuldkomment uden sundhedsskadelige effekter, men mængden af stoffer i E-cigaretter der kan påvirke kroppen negativt, er så lavt at samme mængde kan findes i en længere række inhalations mediciner på ethvert lokalt apotek. E-cigaretter er så sikre sammenlignet med tobaks-rygning, at “vaping” må finde sted på arbejdspladser og cafeer, da mængden af stoffer i “røgen” er så lav at faren for brugeren og omkringværende er minimal.

 

E-cigaretter er derfor ikke nær så skadelige for person eller miljø som almen rygning, og studier påviser at førnævnte i høj grad mindsker risikoen for kræft og en stor mængde lungerelaterede sygdomme der er tilstedeværende ved den mere traditionelle rygning.

 

Indenfor blandt andet sundhedssektoren har E-cigaretter derfor tjent som revolutionerende alternativ til mange patienter i behandling, samt gravide kvinder, hvor rygning kan være yderst skadende, men komplet rygestop skabe så stort et stress for kroppen, at det kunne blive skadeligt for den fortsatte behandling eller for det ufødte barn.

 

E-cigaretter er derfor det perfekte værktøj, enten som alternativ til rygning eller som redskab til et komplet rygestop.